Energieopslag: is het voor uw bedrijf interessant om een batterij te plaatsen?

Elektrische voertuigen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Door de opkomst van de e-mobiliteit en smartphones kent de ontwikkeling van batterijen, voornamelijk lithium-ion, een stroomversnelling. Deze ontwikkeling heeft een positief effect op de batterij-eigenschappen: verhoging van de efficiëntie, energiedichtheid en levensduur, betere veiligheidsaspecten en verlaging van de kostprijs. Hierdoor komt er ook interesse om dergelijke batterijen te gebruiken voor stationaire energieopslag. Een positieve evolutie, want of u wel of niet gelooft in batterijen, het staat vast dat een duurzamere energievoorziening enkel mogelijk is indien hernieuwbare energie kan opgeslagen worden.

 

Een woordje uitleg over batterijen:

Het gebruik van batterijen is een chemische vorm van energieopslag. Er bestaan veel verschillende batterij-technologieën, zoals lithium-ion, metaal-lucht en flowbatterijen, waarbij elke technologie gekenmerkt wordt door zijn voor-en nadelen en niveau van maturiteit. De dimensionering van batterijen, in vermogen (kW) en capaciteit (kWh), kan aangepast worden naargelang de toepassing. Batterijen reageren zeer snel en zijn geschikt voor opslag van zeer korte duur tot enkele dagen. Daardoor kunnen batterijen voor allerhande toepassingen benut worden, op verschillende plaatsen in de energiewaardeketen, zoals:

  • Integratie van hernieuwbare energie in de energiemix
  • Ondersteunende diensten voor het net, e.g. frequentieregeling
  • Verhoging van lokale benutting van lokaal opgewekte energie (zon/wind)
  • Back-up
  • Verhoging van power quality

Huidige batterijkostprijzen liggen rond de 600 €/kWh (voor een batterijopslagsysteem (inclusief omvormer) van 1 MW/1 MWh).

 

Is het voor uw bedrijf reeds interessant om een batterij te plaatsen?

Voor bedrijven lijken batterijen voornamelijk interessant als opslag voor lokaal geproduceerde zonne-energie met als doel zoveel mogelijk zonne-energie lokaal te benutten en niet te injecteren in het elektriciteitsnet, zie onderstaande figuur.

 

bron: www.ode.be

Wanneer de opgewekte zonne-energie hoger is dan het elektriciteitsverbruik, typisch tijdens de middag, wordt de overtollige energie opgeslagen in de batterij tot wanneer ze vol is. Wanneer het verbruik lager is dan de opgewekte zonne-energie, typisch tegen de avond, ontlaadt de batterij en kan de afgegeven energie lokaal benut worden.

De vraag is natuurlijk of dit rendabel is. Hiervoor dient u uw mogelijke opbrengst met de batterijkost te vergelijken. De mogelijke opbrengst wordt bepaald door het verschil tussen uw energiekost en de opbrengst van de verkoop van de geïnjecteerde zonne-energie, bijvoorbeeld:

  • elektriciteitskostprijs 120 €/MWh
  • injectie opbrengst 20 €/MWh

 

In dit voorbeeld kan een batterij de elektriciteitskost van 120 €/MWh vermijden, er wordt dan geen 20 €/MWh gewonnen door injectie van de zonne-energie tijdens de middaguren. Ruw geschat kan de batterij dus voor 100 € winst per opgeslagen MWh zorgen. Het gebruik van een batterij voor dergelijke toepassing is nog niet rendabel, typische terugverdientijden liggen rond de 15 jaar, afhankelijk van onder andere uw verbruiks- en injectieprofiel.

Ik ben ervan overtuigd dat de rendabiliteit van dergelijke batterijtoepassing zal toenemen de komende jaren, door een combinatie van een daling van de batterijkostprijs, een stijging van de elektriciteitsprijs en een verlaging van het injectietarief. Bovendien is er een evolutie naar het gebruik van een batterij voor meerdere toepassingen tegelijkertijd.

Het lijkt me ook interessant om elektrische voertuigen op te laden met uw overtollige zonne-energie tijdens de middaguren. De wagen van de werknemer kan dan bij thuiskomst in de vroege avond ontladen (‘vehicle-to-grid’), om op die manier ook een piek in netbelasting te vermijden. De capaciteit van batterijen in elektrische voertuigen neemt immers steeds toe en tegen de ochtend is de batterij nog voldoende geladen om het woon-werk traject te doen.

In Duitsland liggen de terugverdientijden voor residentiële batterijen rond de 8 à 10 jaar, de elektriciteitsprijs is immers een stuk hoger. In Californië worden ook reeds batterijen geplaatst, om het hoge piektarief te vermijden en om als back-up te dienen.

 

Wat zal de toekomst brengen?

Ik geloof in het gebruik van batterijen als één van de energieopslagtoepassingen in de verduurzaming van de energievoorziening. Er zijn echter nog veel vragen: Hoe zullen die batterijen in praktijk op grote schaal geïnstalleerd kunnen worden als dergelijke toepassingen rendabel worden? Hoe zal het mogelijk brandgevaar van lithium-ion batterijen onder controle kunnen gehouden worden? En hoe zit het met de voorraad van de nodige grondstoffen en de duurzaamheid van de ontginning hiervan? En met de recyclage van de batterijen?

Gezien er veel onderzoek en ontwikkeling is in de verschillende batterijtechnologieën, denk ik dat we moeten vertrouwen op de technologische evolutie om tot een duurzame, goedkope en veilige batterijtechnologie te komen.

We houden het alvast in de gaten voor u!

 

Mocht u interesse hebben in het opmeten en opvolgen van uw elektriciteitsverbruik en uw zonnepanelen, aarzel dan niet ons te contacteren!