Starten met meten – the lowbudget way

Energieverbruik opvolgen betekent geld besparen. Dat hoeven we je niet meer uit te leggen. Maar hoe je dat concreet doet, is een ander paar mouwen. Daar loert ‘Energy Management software’ om het hoekje, software zoals onze Enelyzer die speciaal ontwikkeld is om snel energielekken te vinden. Want menig energiemanager droomt niet alleen van een systeem dat een waarschuwing geeft bij een verlaagde efficiëntie, maar ook van een tool waarmee besparingen in kaart gebracht kunnen worden.

In de ideale wereld staan de energiedata klaar voor onmiddellijke visualisatie en analyse in om het even welk systeem. Maar de afstand tussen droom en daad… inderdaad, niet eenvoudig te overbruggen. Alle straffe termen zoals Internet of Things en Big Data ten spijt, is het finaal geconnecteerd krijgen van alle nodige meters met de software niet altijd een evidentie. En dan hebben we het nog niet over het kostenplaatje.

 

Basisprincipes van een meter:

Uit de meeste meters kan je op de één of andere manier wel data halen. Energiemeters hebben typisch een pulsuitgang, temperatuurmeters communiceren analoog enz. Meestal wordt een meter aangesloten op een logger, die de data van verschillende meters verzamelt en doorstuurt – via internet of gprs – naar een databank. Sommige loggers hebben zelf ook opslagcapaciteit zodat data niet verloren gaan wanneer internet uitvalt.

 

Een logger kost geld. De prijs hangt af van enkele technische eigenschappen zoals:

  • Hoe robuust is de logger?
  • Hoe lang is de software op de logger ondersteund, en hoe lang kan je zonder updates?
  • Is er opslagcapaciteit op de logger?
  • Staat het aantal ingangen vast?

Bv.: sommige loggers hebben 16 ingangen, dus om de 17e meter aan te sluiten, moet je een nieuwe logger kopen

  • Staat het soort ingangen vast?

Bv.: stel, de logger heeft 16 ingangen – 8 analoge en 8 digitale – en je hebt 9 digitale meters, dan heb je 2 loggers nodig

 

Dus goedkoop blijkt soms wel dure koop achteraf. 

Wij bij Enprove adviseren altijd om een industriële PLC te gebruiken als logger. Denk aan de PLC’s van Phoenix Contact, Beckhoff of Wago. Een investering in dergelijke hardware is sowieso niet verloren, het staat los van de software die je kiest. Bovendien heb je een heel grote flexibiliteit in de aansluiting van om het even welk type meters. De lange levensduur en gegarandeerde ondersteuning zijn ook mooi meegenomen. Een industriële PLC koop je voor minstens 20 jaar.

Een goede raad dus: vermijd een investering in hardware die enkel werkt met bepaalde software. Wil je op een dag wisselen van software, dan zijn je loggers helaas goed voor de prullenmand

 

Begin met de hoofdmeters

Ok, meten en opvolgen dus. Maar hoe ver moet je gaan? Veel bedrijven worstelen ermee. Het is immers niet de software die de grote kost is, het is de investering in de hardware en de installatie ervan.

Voor energiefacturen die niet hoger zijn dan 100.000€ per jaar raden wij de volgende werkwijze aan. In een eerste fase kan je je beperken tot het opvolgen van de hoofdmeters elektriciteit/gas/water. Heb je daarvan kwartiergegevens, dan zet je de eerste stappen naar het detecteren van verliezen tijdens de nacht bijvoorbeeld. Ook een aantal andere problemen kunnen op hoofdmeterniveau gespot worden. Vanaf hogere facturen is het vaak nuttig om meer in detail te gaan meten. Een installatie apart beginnen meten, wordt interessant vanaf de volgende gevallen:

  • voor elekticiteit: de installatie heeft een elektrisch verbruik van minstens 15.000€ per jaar
  • voor gas: de machine heeft een gasverbruik van minimaal 30.000€ per jaar

Geen idee hoe ver je moet gaan? Maak een meterplan op. In een volgende blog vertellen we graag meer over hoe je dat doet. Maar begin in ieder geval met de hoofdmeters.

 

Ga voor een lowbudgetaanpak

Starten met een lowbudgetaanpak? Dat kan! De gegevens van de elektriciteitsmeter en het gasverbruik worden via Indexis opgevraagd. Verder moet er niets geïnvesteerd worden in meters. Deze data worden automatisch gekoppeld aan de Enelyzer software. Daarnaast kan je via een basis PLC bijvoorbeeld de watermeter koppelen zodat waterlekken niet onopgemerkt blijven. De besparingen die je op deze manier realiseert, zijn dan ideaal om beetje bij beetje op een pragmatische manier uit te breiden.

 

Een plan van aanpak opmaken is geen overbodige luxe. Hulp daarbij evenmin. Onze experts staan voor je klaar. Aarzel niet om ons te contacteren. We maken met plezier een meterplan, of zetten jullie binnen de paar weken op weg met een basis monitoringsysteem. Low budget dus, met grote impact.